Fitness för alla?

Någonting som verkligen har expanderat de senaste åren är fitnessbranchen. Det gäller allt från tillskott och utrustning, och tävlingar. Att tävla inom fitness, till exempel i bodybuilding och bikinifitness, har funnits länge, men tillsammans med den hälsovåg som kommit på senare tid har intresset för denna sport ökat. 
 
Och det är det vi tänkte skriva lite om idag: att fitness är en sport. Det är en gren precis som längdhopp eller innebandy. Det som har hänt i samband med att den här grenen har blivit mer allmänt känd är självklart att det har blivit mer lättillgängligt för oss som inte varit särskilt insatta i det tidigare att följa dessa människor och hur sporten fungerar. Vi kan läsa om det i bloggar, se tävlingar live via internet och se snapshots från gymmet, på maten, vad som under deff räknas som en myskväll och hur mycket man förbränt under senaste morgoncardion på alla communities, så som twitter och instagram. 
 
Att det har kommit en hälsovåg är till stora delar bra. Länge har fallen av kraftig, och dödlig, övervikt ökat, hand i hand med att våra matvanor förändrats och att vi blivit allt mer stillasittande. Nu har allmänhetens intresse för träning, kost och hälsa än en gång återupplivats lite och många "tar tag" i sin hälsa och försöker förbättra den. Och alla dessa communities som finns idag är en alldeles ypperlig inspirationskälla. Vi kan imponeras av människor vi aldrig mött och sprida glädje till varandra så enkelt som genom att gilla någons status eller skriva en kort rad i ett kommentarsfält. Men det är här vi måste inse något viktigt: vi kan inte kopiera någons tillvägagångssätt och räkna med samma resultat som ett automatiskt kvitto på det. 
 
Vi måste våga inse att vi alla är individuella. Min kropp kommer aldrig reagera på exakt samma sätt som din även om vi skulle följa exakt samma upplägg. Därför ska vi låta alla inspirationskonton på instagram och liknande få vara just det: inspiration. För vi måste också inse att det alla fitnessmänniskor som räknar viktnedgång i fettprocent och äter kvarg med kalorifria såser som godis ägnar sig åt är en sport. Precis som att en thaiboxare går ner i vikt inför invägning eller en amerikansk footballspelare går upp i vikt inför matchsäsong så handlar fitness om att pressa sig själv och tävla mot andra. 
 
Det som har kommit med detta är även att många som inte tävlar och kanske heller inte har några som helst tankar på att göra det, börjar ta efter detta beteende. Man kan läsa om hur många som helst som deffar och bulkar, som räknar kalorier och jagar att göra så många pass som möjligt under en dag. Vad man däremot blundar för, eller kanske inte har förstått på grund av okunskap och otillräcklig information, är att till exempel en deff sliter otroligt mycket på kroppen. Och det är även anledningen till att någon som tävlar inom fitness enbart deffar några veckor per år, och detta sker inför tävling. En genomsnittlig deffperiod kan vara omkring 12 veckor. Av 52 stycken. I det långa loppet är det inte särskilt farligt då de sedan tar hand om sin kropp, kommer upp i ett dagligt energiintag som återigen är hälsosamt och tränar på ett helt annat sätt. Men att den här informationen inte alltid fastnar leder lätt till att alldeles för många, helt utanför sporten, försöker hålla en så strikt livsstil att det börjar likna en deff de flesta av årets veckor. 
 
Det vi vill uppmärksamma med det här är att fitness borde få förbli en sport. Men också att det är något bra att vi i allmänhet börjar bli allt mer hälsomedvetna, men med det följer också att man måste ha kunskap. Våga fråga någon som är utbildad eller vet mer än du inom området, googla, sök, leta information. Det finns få saker som kan ta oss så långt som kunskap. Och ingenstans här menar vi på att det är fel att satsa på sin kropp och sin träning, men gör det utifrån dig själv! Är du inte van att träna så börja inte med två pass om dagen för du kommer kraschlanda. Låt kroppen mjukstarta och gör det till en god vana att träna. Ändra inte heller kosten allt för abrubt. Att äta skäpmat i mängder är inte heller bra, precis som att det inte är bra att sätta upp förbud och helt utesluta allt för mycket. Man kan äta allt med måtta, och inget är så onyttigt att du aldrig kan äta det precis som att inget är så nyttigt att du alltid kan äta det. 
 
Så ge er ut i hälsoträsket med öppna ögon. Låt er inspireras, ta emot råd och tips och testa er fram. Hitta vad som funkar för dig. Gör vad du tycker är roligt. För det är det hälsa ska handla om: vi ska ha roligare än roligast längst vägen, då kommer vi komma som längst!
 
 
• Kategori: AllmäntTaggar: #teamhälsa, TeamHälsa, fitness, glädje, hälsa, inspiration, sport, träningsgläjde, välmåenade; • Kommentarer (0)

Kommentera här: