smärtsamma sanningar 2

Igår pratade vi lite om övervikt. Idag handlar det om utbrändhet. Eller egentligen vill jag peka på beteendet som leder till utbrändhet. Och även idag länkar jag till en debattartikel som tar upp ämnet och även idag ska ni tänka på att det är just ett debattinlägg som består av åsikter och erfarenheter, men det är ett intressant inlägg som helt klart är värt att läsa. 
 
Nu handlar inlägget om vårdpersonal, men vi kan applicera det på allt. Dessutom är det många som har ett vårdyrke av något slag. Och som debattören nämner så ska vi hinna med så himla mycket, hon skriver såhär "Vi ska vara högpresterande, framgångsrika, sociala, perfekta föräldrar, ansvarstagande, tillmötesgående och vi ska orka allt". Och då kan jag även lägga till den biten som Team Hälsa jobbar med, att vi på allt detta ska vara vältränade, ha tid att träna helst flera gånger om dagen och aldrig klaga över någonting. Men på riktigt, ni ser ju, hur ska vi få ihop detta!? 
 
Så min poäng är: stressa ner. Gör det du kan. Du är värd mer än att slita ut dig innan du är 30. Eller innan du är 50. Eller innan du är 70. Eller över huvud taget faktiskt. Vi ska inte behöva bli sjukskrivna för att vi försöker för mycket. Vi ska uppskattas för det vi gör. Och framförallt ska vi uppskatta oss själva för det vi gör. Svårare än så är det inte. Fast det är ju så förbannat skitsvårt. Gör upp en plan för dig själv. Ska du kunna göra allt du vill måste du ha balans. Och balans innebär inte att knöka in så mycket som möjligt varje dag, utan att göra så mycket av allt att du mår bra. Jobba de timmar du har på schemat, sen släpper du det. Laga bra mat. Träna tre gånger i veckan. Ta en fika med vännerna. Ät middag med partnern. Lek med barnen. Hitta på ett äventyr. Planera in rolig saker i framtiden. Gör något bra av livet! För att uppnå balans behöver du fylla på med lika mycket energi som du gör av med, och den energin får vi inte bara tillbaka när vi sover och äter, utan även när vi gör saker vi trivs med och njuter av. Så börja såhär: se dig i spegeln och le mot dig själv och inse att du är helt jävla fantastisk! 
 
Klicka på bilden för att läsa artikeln.
 
 

Kommentera här: