skillnaden mellan viktnedgång och livsstilsförändring

Bläddrade igenom bildarkivet och hittade en bild som jag minns hur otroligt provocerad jag blev av när jag läste den första gången. Hela anledningen till att jag ens fotade den var för att skicka till Julia (andra halvan av Team Hälsa för att just sånt här vi vill jobba mot). 
 
 
För det här är ett bra exempel på vad som är skillnaden mellan att bara gå ner i vikt och att lägga om en livsstil. Att vilja leva hälsosammare, tänka på sin kost och träna lite mer är otroligt bra och kommer ge oss en högre livskvalité på många olika plan. Men att utesluta mat för att "bli lättare" kommer bara leda till att vi går ner i vikt. En viktnedgång som dessutom är ganska enkel att gå upp igen. Och det är inte ens rimligt att äta så lite till middag. Att göra det någon gång ibland för att man inte hinner mer eller inte har matlust, det är okej, den kan jag köpa. Men att göra det till en vana? Aldrig. Hur i hela fridens namn ska kroppen kunna återhämta sig på den lilla energimängden? Vi har förmodligen varit igång hela dagen, jobbat, kanske har vi barn och familj som vi leker med, vi har förhoppningsvis hunnit med ett riktigt bra träningspass. Klarar kroppen av att återhämta sig på lite yoghurt då? Vi behöver en bra återhämtning med ordentliga råvaror och bra energi. Hur vi äter är otroligt viktigt för vår ork och våra resultat. Dessutom: kroppen återhämtar sig, reparerar och bygger upp när vi sover, men bara om vi har energi nog! Här finns stor risk för att hamna i ett katabolt läge där kroppen bryts ned och det är därför en viktnedgång sker. Det värsta med den här typen av viktnedgång är också att det vi bryter ner är muskler. Alltså blir vi kanske lättare, men inte på ett bra sätt. 
 
Så snälla. Behöver ni gå ned i vikt av en eller annan anledning, gör det på ett vettigt sätt! Ät bra mat, bra råvaror och träna på ett hållbart sätt. Då får vi en hållbar viktnedgång som är lätt att hålla och hälsosamma vanor som kommer hjälpa oss att leva ett lättare liv. 

Kommentera här: